Hidrofor Nedir

Hidrofor kısaca şebeke basıncının yetersiz kaldığı durumlarda suyu basınçlandırarak istenen noktaya kadar ulaştıran ekipmanların bütünüdür. Hidroforlar günümüzde hemen hemen tüm konutlarda, yüksek binalarda hatta endüstriyel tesislerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Hidrofor sistemi, pompa-motor (bir veya basınç ihtiyacına göre daha fazla olabilir), kontrol panosu, vanalar, manometreler, genleşme tankı gibi ekipmanlardan oluşur. Yani hidrofor tek bir pompa-motor değil birçok ekipmanın birlikte çalıştığı bir sistemdir. 

KSB Hidrofor Seti

Hidroforlarda genellikle dik milli santrifüj pompalar kullanılır. Ancak, bu pompalar yapıları gereği sürekli çalışıp durmaya veya çok küçük debilerde çalışmaya uygun değildir. Bu nedenle hidrofordaki pompaların ana görevi genleşme tankının içerisinde yer alan membrana su basmaktır. Farklı tip hidrofor çeşitleri olsa da en sık kullanılan tip membranlı genleşme tankı olan hidroforlardır. Bu genleşme tanklarının yapısı aşağıdaki gibidir.

Genleşme tankı bir membranın ayırdığı iki bölümden oluşur. Bir tarafta sıkıştırılırmış hava diğer tarafta ise su vardır. Sistemde oluşan basınç kaybı sensör tarafından algılanır ve hat açılarak basınçlı havanın sıkıştırdığı su sisteme gönderilir. Ancak tank içerisindeki su miktarı azaldıkça gazın hacmi artacağı için tank içerisindeki basınç düşer. Bu basınç önceden belirtilen belli bir seviyeye geldiğinde pompa çalışır ve tanka su basar. Su arttıkça gaz tekrar sıkışmaya başlayacağı için tank içi basınç artar ve yine önceden belirtilen seviyeye geldiğinde pompanın çalışması durur. Bu sayede küçük debi ihtiyaçlarında pompa çalışmamış ve sistemin ihtiyacı karşılanmış olur.

HİDROFOR SECİMİ NASIL YAPILIR

Hidrofor seçiminde de pompada olduğu gibi debi ve basınç tespiti gereklidir. Konut amaçlı kullanılan bir apartmanı baz alırsak debi hesabı aşağıdaki gibidir.

Q = A x T x B x f ( litre/saat)
Q: Debi (litre/saat)
A: Aile sayısı veya daire sayısı: A
T: Bireyin günlük su tüketimi: T = 100 – 150 litre / gün
B: Ortalama birey sayısı aile için: B = 4 – 5
f: Eş zamanlı Su kullanım faktörü 

Eş zamanlı su kullanım faktörü aynı anda kaç kişinin su ihtiyacı olacağını planlamak için kullanılır. Hesaplamada aşağıdaki tablo baz alınabilir. 

Eş zamanlı Su kullanım faktörü (f)

4 daireye kadar

0,66

10 daireye kadar

0,45

20 daireye kadar

0,40

50 daireye kadar

0,35

100 daireye kadar

0,30

100 daireden fazla

0,25

Basma yüksekliği için ise

Hm = ( A x B x C ) + HÖZEL + HAKMA (mSS)
Hm: Basma yüksekliği (mss)
A: Kat yüksekliği ( Evsel uygulamalar için genellikle 2,8 metre – 3 metre arası )
B: Kat sayısı
C: Emniyet katsayısı (Yeni binalar için C=1,20 , eski binalar için C=1,30 )
HÖZEL: Özel ekipmanlar için gerekli olan basınç (Tablodan )
HAKMA: Kullanım yeri basıncı ( HAKMA = 15 mSS )

HÖZEL Özel ekipmanlar için gerekli olan su basıncı

Su sayacı başına

10 mSS

Filtrasyon için

15 mSS

Hortumla bahçe sulama için

10 mSS

Fıskiye ile bahçe sulama için

30 mSS

Şok duş için

15 mSS