Dozaj Pompasının temel görevi belirli bir zaman aralığında ve hacmi önceden belirlenmiş bir sıvının veya gazın aktarılmasıdır. Günümüzde hem endüstriyel hem de domestik alanlarda sıklıkla kullanılır. Endüstriyel alanda kazan besi suyunun şartlandırılmasında, gıda üretim hatlarında ve arıtma tesislerinde çöktürme sıvılarının transferinde kullanılabileceği gibi, bir otelin yüzme havuzunda da temizlik amacıyla klor basan dozaj pompaları kullanılabilir.
Prominent Dozaj Pompaları
Dozaj pompaları genelde sistemlerde kimyasal reaksiyona sebep olmak için çeşitli kimyasal maddeler veya yine aynı amaçla su dozajlayabilirler. Bu noktada istenen sonucun alınabilmesi için, çok kesin ve belirli sıvı hacminin transfer edilmesi gerektiğidir. Dozaj pompaları çok yüksek hassasiyette sıvı hacimlerini transfer edebilirler, bu özellikleri sayesinde bu tarz uygulamalar için sıklıkla tercih edilirler.
Dozaj pompaları pozitif deplasmanlı pompalar olup dozaj işlevini piston veya diyafram ile yaparlar. Pistonun geri çekilmesi sırasında basma hattı kapanır pompa yuvasına emiş yapar. Ardından pistonun yuva içerisine geri itilmesiyle, basma hattı açılır ve sıvı dozajlanır.
Dozaj pompalarının tipine göre dozaj miktarının ayarlanması farklılık gösterir. Selenoid ve Diyafram tipli dozaj pompalarında stroke yani diyaframın hareket sayısı ayarlanırken Peristaltik pompalarda motorun devri ayarlanarak dozaj miktarı belirlenir. Dozaj pompaları paslanmaz malzemeden, plastiğe kadar bir çok farklı yapıda üretilebilirler. Bu noktada, dozaj yapılacak akışkana ve prosese göre doğru tip ve malzemede pompa seçimi önemlidir.
Kaynak : Prominent